Comunicat de presă lansare CNPT - Consiliul Național Pentru Tineret
Comunicat de presă lansare CNPT - Consiliul Național Pentru Tineret
Data: 24.11.2020
Astăzi, 24 noiembrie 2020, Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a participat alături de Prim-Ministrul României, Ludovic Orban, și Secretarul General al Guvernului României, Antonel Tănase, la prima reuniune a plenului Consiliului Național Pentru Tineret, cel mai nou consiliu consultativ al Ministerului Tineretului și Sportului, format în vederea realizării politicilor publice pentru tineri împreună cu tinerii, eveniment moderat de Secretarul de Stat cu atribuții în domeniul Tineretului, Andra Costache, care este și inițiatoarea proiectului.
În cadrul evenimentului, au fost prezentate modul de funcționare a consiliului, structura și componența acestuia și au fost transmise câteva mesaje privind nevoile tinerilor din România, așteptările de la Consiliul Național pentru Tineret și prioritățile acestui consiliu în perioada următoare.
Premierul Ludovic Orban a punctat deschiderea guvernului la propunerile tinerilor cu scopul generării de programe de susținere pentru diferite categorii de tineri, câteva exemple în acest sens fiind măsura de integrare a tinerilor NEETS pe piața muncii, prin finanțare europeană, programul de granturi pentru firmele deținute de studenți și emiterea actului normativ care garantează gratuitatea transportului pentru elevi.
“În ceea ce privește Planul Național de Recuperare și Reziliență, el va fi făcut public, cel mai probabil, cel târziu până săptămâna viitoare, el va fi supus unei dezbateri publice, orice îmbunătățire a lui, venită din partea societății civile o așteptăm cu interes, astfel încât să putem să găsim o utilizare cât mai responsabilă și cât mai utilă a fondurilor europene care vor fi alocate României în cadrul Planului Național de Reziliență și Recuperare.”, a mai adăugat Ludovic Orban, marcând importanța implicării tinerilor în deciziile de la nivel înalt.
Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a subliniat deschiderea guvernului la consultarea permanentă cu tinerii și i-a îndemnat pe toți reprezentanții instituțiilor publice să colaboreze cu aceștia în toate demersurile viitoare, obiectivul principal fiind limitarea migrației noilor generații în afara țării, transformarea tinerilor în parteneri la acțiunea instituțională, integrarea acestora în viața socială și economică a României. Ministrul i-a mai felicitat pe reprezentanții organizațiilor de Tineret și le-a urat bun venit la masa deciziilor guvernului, sfătuindu-i să acționeze responsabil, să fie critici, creativi, activi, să lupte și să negocieze cu instituțiile publice pentru interesele lor.
“Cel mai sincer mesaj pe care aș putea să îl transmit astăzi, dragi tineri, pentru a vă convinge, bineînțeles, să rămâneți acasă este că această societate, această țară are nevoie de voi! Instituțiile statului român au nevoie de tineri. Sunt sigur că ştiţi deja temele pe care le vom dezbate împreună cu guvernul în acest mediu pe care astăzi îl oficializăm, că vorbim de o nouă Lege a Tineretului, că vorbim de o nouă Strategie Naţională pentru Tineret 2021-2027, fie că vorbim de adaptarea, de exemplu, a şcolii la piaţa forţei de muncă şi, bineînţeles, apoi, adaptarea pieţei forţei de muncă la noile forme de angajare a tinerilor, la soluţii pentru modernizarea educaţiei, la modernizarea programelor de finanţare ale statului pentru tineri şi multe alte lucruri care vor genera, practic, acest dialog pe care, vă spun sincer, nu îmi doresc a-l purta doar la nivel central. Ar fi extraordinar dacă am putea să introducem acest mecanism decizional şi de consultare până la nivelul autorităţilor locale. Toate comunităţile, până la urmă, au nevoie de aportul vostru şi evident că puteţi contribui la acest lucru în această formă de dialog”, a mai declarat Ionuț Stroe.
Declarațiile celor doi au fost susținute și de Secretarul de Stat Andra Costache, care a accentuat rolul tinerilor în cadrul societății și sprijinirea acestora pentru a deveni “vectori ai schimbării”, organizațiile de tineret stând la baza elaborării viitoarelor politici publice de și pentru tineret: “Acum este mai evident ca niciodată că măsurile guvernamentale, mai ales cele care privesc noua generație, trebuie luate în mod participativ, implicând tinerii, discutând cu ei, lucrând împreună și acționând cot la cot.
Doar așa ne vom asigura că noua generație participă la viața democratică a țării și îmbunătățește sistemele prin care se decide viitorul nostru, al tuturor. Astfel, ministerul ajunge mai aproape de tineri, iar tinerii din România reușesc să ajungă mai aproape de idealurile lor.“
Consiliul Național Pentru Tineret este o structură consultativă modernă și eficientă bazată pe competența și relevanța actorilor din societatea civilă, înființată de Ministerul Tineretului și Sportului din nevoia tinerilor de a fi implicați la masa deciziilor, în vederea contribuției acestora la elaborarea și implementarea politicilor publice, în special în contextul pandemiei.
Consiliul Național Pentru Tineret este format din 10 comisii, fiecare comisie fiind constituită din câte 5 membri delegați, în total, un număr de 56 de structuri neguvernamentale alese pentru mandatul 2020-2022.
La momentul preluării guvernării, Consiliul Consultativ pentru Probleme de Tineret, predecesorul Consiliului Național Pentru Tineret, funcționa fără regulament de organizare, fără un cadru oficial sau o structură reprezentativă la nivelul zonei de Tineret, ultima convocare a acestuia fiind în 2018.
Sursa: www.mts.ro
Ministerul Tineretului si Sportului